Kulinarne

WEKOWANIE, CZYLI POWRÓT DO KORZENI

Smażone konfitury, gruszki w occie, powidła śliwkowe, kiszone ogórki… niezmiennie kojarzą się nie tylko z przemijającymi porami roku i ulotnymi aromatami, ale także przywołują na myśli domowe ognisko i dzieciństwo.

Receptury babć i mam, które niczym pocztówki dźwiękowe z przeszłości przypominają smak lata oraz ich obecność i ciepło.

Te dzieła sztuki kulinarnej wykonamy wspólnie, wymieniając się tradycyjnymi przepisami, dodając im nowoczesnego sznytu. Tuningujemy keczup Babci Zosi, z przecieru jabłkowego wyczarujemy hinduski chutney.

Każdy z uczestników zajęć przygotuje aromatyczny słoik, w którym zamknie wspomnienie minionego lata.

Gotowe słoje wprowadzimy we współczesność, projektując wspólnie etykiety, dopasowując odpowiednie wieczka oraz materiały do ich dekoracji.

Wybierzemy słój pasujący do charakteru przepisu, zwykła musztardówka, retro-wek, a może nowoczesna ceramika, by całość stanowiła kompozycję nie tylko pyszną ale i piękną w formie. Własnoręcznie wykonane słoiczki możemy podarować ukochanej osobie lub w zimowe wieczory otworzyć je, wspominając zabawę na warsztatach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *